Mirisi koji će vam olakšati tegobe – Inhalacija eteričnim uljima

inhalacija-etericnim-uljima-arijamare-nana-kamilica

Kada nas muči stomak, potegnemo za šoljom toplog čaja od nane i kamilice, kada smo uznemireni i pod stresom vreme je za matičnjak, imamo problema sa grlom, tu je žalfija u vidu čaja, melema ili ulja. Terapija biljkama i prirodnim prepatima koristila se još od davnina. Naravno, mi pamtimo recepte i savete naših baka, ali zapravo biljke i njihov značaj i lekovito svojstvo bilo je poznato, verovali ili ne još četiri i po hiljada godina pre nove ere.

Biljke su radi poboljšanje zdravstvenog stanja i kvaliteta života koristili još faraoni, i to praveći prirodna biljna ulja koja su koristila u balzamovanju. Danas poznatija kao aromaterapija, nekada se koristila u Staroj Grčkoj i Rimu, a čak je i čuvena Kleopatra negovala svoje telo i duh upravo biljkama.

Zato danas kada biste se požalili da imate zapušen nos, ili da vas muče sinusi, borite se sa kašljem, prehladom, dobili biste savet da probate inhalaciju. Nekima je poznata čuvena inhalacija kamilicom, ali sve više ljudi isprobava inhalaciju eteričnim uljima.

Šta su to eterična ulja?

Eterična ulja najčešće nastaju destilacijom delova biljaka, može biti plod, cvet, list, koren, smola, i to što se dobije kao proizvod nazivamo čistom esencijom ili dušom biljke. Eterična ulja su izuzetno lekovita, po svom hemijskom sastavu složena ali itekako jedinstvena, pa na ljudski organizam svoju delotvornost ostvaruju na dva načina – putem krvotoka, ali i čula mirusa, zato su itekako korisna prilikom inhalacije. 

Pored poboljšanja respiratornih organa, eteričnim uljima možemo da delujemo  i na:

 • Umor, iscrpljenost
 • Umanjujemo fizičke bolove
 • Kožne bolesti i kvalitetnu negu kože
 • Jačanje imunog sistema
 • Na smanjenje stresa

Kako deluje inhalacija eteričnim ulje?

Inhaliranje zapravo deluje tako da intenzivno u periodu od nekoliko minuta udišete različite sastojke putem pare koje imaju lekovito dejstvo po vaš organizam. Prirodna inhalacija eteričnim uljima najefektivnija je u slučaju da imate određenih problema ili poteškoća sa respiratornim organima. Stručnjaci napominju da se inhalacijom eteričnim uljima čisti i oporavlja organizam.

“Udišete vazduh koji je pun sitnih molekula eteričnog ulja koja prolaze kroz usta ili nos i jednim delom direktno odlaze do mozga s obzirom na to da je nosni koren jako blizu moždanog omogača, dok se sa druge strane spušta kroz krvotok u sve ostale delove vašeg tela i dovodi do toga da se osećate odmah bolje. Pojedina eterična ulja zapravo mogu da deluju u istoj meri kao i antibiotici na virus, bakterije, gljivice”, objašnjava sertifikovani aromaterapeut Tamara Radenković.

Kako izgleda kućna inhalacija?

Jedan od načina kako možete da se inhalirate jeste direktno iz bočice, a najpopularnija je čuvena “inhalacija loncem”. U lonac ili šepru sipate vruću vodu, koja nije vrela, kako eterično ulje ne bi izgubilo svoje lekovito stvojstvo, a potom dodate od 5 do 10 kapi eteričnog ulja. Stavite peškir na glavu iznad lonca i udišete paru kroz nos i usta  i na taj način pročišćavate disajne organe.

Ukoliko imate problema sa donjim disajnim putevima korisno je udisati isparenja na usta, dok za gornje disajne puteve kroz nos. Savetuje se da trajanje inhalacije ne bude manje od 15 do 20 minuta kod odraslih osoba, dok bi kod dece trebalo kraće. Kućnu inhalaciju možete ponoviti  sve dok se ne budete osećali bolje, ali svakako, kao u svemu, ni u inhalaciji eteričnim uljima ne treba preterivati.

Poslednjih godina postao je sve popularniji način inhalacije putem difuzera, ultrasonični mali aparati u koji stavite određenu količinu vode i nekoliko kapi eteričnog ulja. Oni raspršuju sitne kapljice, pa eterična ulja ispunjavaju prostor u kojem boravite u toku dana. Kada udišete te sitne kapljice, one direktno prodiru do alveola, bronhija, pa samim tim umanjuju i utiču na simptome poput gripa, kašnja, upale sinusa,  ali isto tako utiču na sve delove tela i donose ravnotežu uma.

Da li je inhalacija eteričnim uljima za decu?

Kao i kod odraslih,  dejstvo eteričnih ulja i mirisi takođe donose rezultate i kod dece koja imaju čestih problema sa respiratornim organima, pogotovu u periodu gripa. 

„Važno je naglasiti da ne mogu sva eterična ulja da se daju deci za inhalaciju. Svako ulje je drugačije, jedinstveno i za svako postoji terapeutski način upotrebe, pa tako neka nisu za jako malu decu, neka ne dajemo obolelila od epilepsije, neka nisu pogodna za ljude koji imaju problema sa visokim pritiskom. Svakako se preporučuje da se roditelji pre nego što mališanima planiraju da rade inhalaciju eteričnim uljima konsulutuju aromaterapetura ili proizvođača ulja kako bi dobili proverenu informaciju koje je eterično ulje pogodno za njihovo dete i konkretni problem koji ima“, navodi Tamara Radenković.

Inhalacija eteričnim uljima u trudnoći

Trudnice takođe spadaju u kategoriju u kojoj mora pažljivo da se biraju i koriste određena eterična ulja, jer neka mogu da ostave posledice na plod. Tako na primer eterično ulje belog bora, jedno od popularnijih ulja u našoj ponudi, koje je veoma korisno kod infekcija disajnih puteva, i pogodno za inhalaciju (može se koristiti u kombinaciji sa uljem eukaliptusa, nane, čajnog drveta ili samostalno), nikako se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, ali i osobama koje imaju problema sa želucem.

Eterično ulje od pitome nane, koje je deo bogate ponude Arijamare eteričnih ulja, takođe delotvorno za respiratorne organe, trudnice i dojilje mogu da koriste ali samo ukoliko se pre toga konsultuju sa svojim lekarom.

Najbolja eterična ulja za  inhalaciju

Kao što je već naglašeno, nisu sva ulja pogodna za sve tegobe sa kojima se nosimo. Tako kada je u pitanju inhalacija, neprevaziđeno eterično ulje jeste eukaliptus, nakon toga tu je i origano, ruzmarin, a odmah potom dolazi nana koja ublažava simptome nadraženih respiratornih organa. S obzirom na to da sadrži mentol, preporučuje se kao inhalacija kod prehlada i alergija, a i uspešno otpušava nos, što potvrđuju naše brojne mušterije.

Među eteričnim uljima korisnim za inhalaciju možemo da preporučimo belu jelu, a efekti su vidljivi u vrlo kratkom roku, sve zahvaljujući lekovitim sajstojcima koji se dobijaju  iz iglica jele.

Jedan od prvih na preporuci za inhalaciju iz naše ponude jeste eterično ulje od crnog bora. Osim toga itekako je koristan u smanjivanju napetosti i opuštanju celog organizma.

Čajno drvo, limun, kamilica, matičnjak, lovor, žalfija, cimet, kleka samo su još neka od eteričnih ulja koja su korisna za inhalaciju za sinuse, prehlade, kašalj i brojne druge probleme sa respiratornim organima, preporuka je Tamare Radenković, sertifikovanog aromaterapeuta. 

Može li inhalacija da bude štetna?

Pre kućne inhalacije svakako je neophodno da se o pravom eteričnom ulju posavetujete sa aromaterapeutom ili iskusnim proizvođačem istih. Neka eterična ulja usled preteranog korišćenja mogu dovesti do alergije, pa je zato potrebna prethodna konsultacija i pravilno određena terapija eteričnim uljima, savetuje Tamara Radenković.

U zavisnosti od problema koji želite da rešite inhalacijom eteričnih ulja, važno je imati u vidu i doziranje ulja, kao i način korišćenja, a za to se takođe preporučuje savet i pomoć aromaterapeuta ili stručnjaka koji se bave proizvodnjom eteričnih ulja.

Bogatu ponudu Arijamare eteričnih ulja možete pronaći na linku ovde , a za svaku dodatnu konsultaciju nas možete kontaktirati putem mejla info@arijamare.com ili telefona +381-65-203-6804 .

0
  0
  Vaša korpa
  Korpa je praznaVrati na Shop
  Call Now Button