Eterično ulje plave kleke – lekoviti dar iz prirode

klela-bilja-ulje

Plava kleka (Juniperus communis) je zimzeleni višegodišnji grm koji naraste od 0,5 do 0,7 m u visinu. Karakterišu ga uski, zašiljeni, bodljikavi listići. Karakteriše ih smolast, aromatičan miris i ukus koji je gorko-sladak. Lekovita svojstva plave kleke čine njeno eterično ulje jednim od najcenjenijih preparata za ublažavanje različitih tegoba.

Saznajte koja su blagotvorna dejstva ove biljke i poručite eterično ulje plave kleke, za prirodno, neagresivno i efikasno rešenje mnogih tegoba!

Sastojci eteričnog ulja plave kleke – zdrava i efikasna svojstva

Plava kleka je dobro poznata i izuzetno cenjena u narodnoj medicini. Najviše se koristila za lečenje zaraznih bolesti. Svi delovi kleke su lekoviti, ali naročito gorko – sladunjavi plodovi. Zeleni plodovi nisu lekoviti, već samo zreli ljubičasti plodovi. Nakon branja suše se na provetrenom mestu, a zatim čuvaju na suvom.

Plod plave kleke sadrži u velikim količinama smole, tanin, vosak, organske kiseline i njihove soli. Zatim, u plodu se nalaze brojne materije kao što je kalcijum, kalijum, mangan, sumpor. Veliku količinu vitamina C sadrže mladi izdanci kleke ( 100 g mladih izdanaka sadži 97 miligrama vitamina C ).

Plava kleka je poznata i pod nazivima smrekovina, fenja, kleka, klekovina, borovica. Plodovi biljke dok su zeleni su jajastog oblika, a zreli dobijaju tamno ljubičastu boju i okrugli su.

Lekovita svojstva i blagotvorna dejstva plave kleke

Neverovatno lekovita svojstva plave kleke su mnogo puta potvrđena u praksi. Eterično ulje plave kleke poboljšava cirkulaciju i pomaže u otklanjanju toksina iz tela. Zbog sposobnosti da duboko prodire u kožu, ulje kleke se koristi kod reumatizma, artitisa i gihta i ublažava oticanje zglobova. Odličan je diuretik i koristi se kod otklanjanja viška vode iz organizma.

Jedna od najrasprostranjenijih upotreba kleke je u uklanjanju želudačnih bolova izazvanih stresom. Takođe pomaže ljudima da izgube težinu, jer svaki put kad mokrite, masti se izgube iz tela. Ulje kleke je dobro protiv upalnih procesa desni, jača zube i sprečava njihovo ispadanje. Ovaj preparat je takođe vrlo koristan u ublažavanju prehlade jer efikasno olakšava iskašljavanje i oporavak od ovog stanja.

Mere opreza kod korišćenja i saveti za upotrebu

Eterično ulje plave kleke i blagotvorna dejstva samo pri pravilnoj i kontrolisanoj upotrebi. Preteranom upotrebom ove biljke može doći do oštećenja bubrega. Proizvodi od kleke se ne preporučuju trudnicama ni dojiljama, kao ni osobama koje imaju problema sa bubrezima, kojima se savetuje izbegavanje svih proizvoda od kleke zbog prisutnog terpentina koji može izazvati zapaljenje.

Poručite eterično ulje plave kleke i iskoristite njegovu lekovitost

Eterično ulje plave kleke je potpuno prirodno sredstvo koje pri pravilnoj upotrebi donosi značajno olakšanje u pogledu zdravstvenih problema i različitih tegoba. Preparat je vrlo efikasan i pristupačan, a uz to i cenjen zbog svojih efekata na bazi snažnih, ali neagresivnih prirodnih sastojaka.

Poručite eterično ulje plave kleke i uživajte u njegovim blagotvornim dejstvima!

0
    0
    Vaša korpa
    Korpa je praznaVrati na Shop
    Call Now Button