Aromaterapija – lekoviti svet mirisa

aromaterapija-arijamare-mirisna-ulja-bilje

Živimo u takvom vremenu da nam je sve potrebnija harmonija duše, tela i uma. Neki to uspevaju da postignu fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom, drugi se ipak odlučuju za psihoterapiju, a sve je veći broj onih koji u Srbiji žele da saznaju više, ali i primene aromaterapiju u svakodnevnom životu.

Šta je aromaterapija i kada je nastala?

Iako ste možda za aromaterapiju čuli pre nekoliko godina, efekti prirodnih biljnih ulja otkriveni su još u starom Egiptu. Postoje predanja koja govore da su faraoni koristili ulja u balzamovanju, a ista su dalje prodavali narodima na istoku. Modernija izučavanja aromaterapije krenula su 1920. godine, a započeo ih je francuski hemičar Rene Moris Gatefoso. On je te iste godine otkrio lekovita svojstva lavandinog eteričnog ulja, tako što je opečenu ruku stavio upravo u činiju sa lavandinim ulje, a ubrzo su opekotine i nestale.

Reč aromaterapija nastala je od grčke reči aroma – miris i therapia – lečenje, što bismo bukvalno preveli kao lečenje mirisom. Aromaterapija je deo fitoterapije, discipline koja u svrhe očuvanja zdravlja koristi biljke, bilo da su cele ili delove, a i ekstrakte istih. Kada bi nas komšinica pitala da joj objasnimo šta znači aromaterapija, najjednostavnije objašnjenje bi bilo da je to primena čistih eteričnih ulja koje koristimo kako bismo poboljšali svoje zdravlje, ali i celokupni kvalitet današnjeg života.

Na koji način se koristi aromaterapija širom sveta, ali  i u Srbiji?

U zemlji gde je i ponovo otkrivena aromaterapija, eterična ulja osim za spoljnu upotrebu, Francuzi koriste i za oralnu. Neće biti nimalo čudno da vam doktor u Francuskoj ako ste recimo prehlađeni kaže da popijete nekoliko kapi određenog eteričnog ulja. Sa druge strane, Velika Britanija ne podržava oralnu upotrebu, pa se aromaterapija primenjuje najviše prilikom masaže, a u Nemačkoj često umeju da kombinuju.

Na prostorima bivše Jugoslavije imamo istoriju korišćenja eteričnih ulja u lekovite svrhe, a aromaterapija u Srbiji spada u metode koje priznaje i pravilnik o tradicionalnoj medicini, gde je okarakterisana kao „metoda rehabilitacije“. Važno je napomenuti da se aromaterapija i eterična ulja ne smatraju na našim prostorima lekovima, niti će vam ih prepisati lekar, ali se svakako koriste kao preventiva, za popravljanje raspoloženja, otklanjanje pojedinih tegoba. Svakako je bitno da ukoliko želite da isprobate aromaterapiju da konsultujete stručnog aromaterapeuta, koji će vam preporučiti eterično ulje koje je pogodno za vašu tegobu i objasniti vam kako zapravo izgleda terapija eteričnim uljima.

Za šta je sve dobra aromaterapija?

Ukoliko ste umorni, iscrpljeni, uznemireni, ili prosto osećate manjak energije, neće vas puno koštati  da zakoračite u svet aromaterapije i eteričnih ulja. Za ovakve tegobe, idealna preporuka bi bilo Arijamare eterično ulje od lavande, koje je među najprodavanijim iz naše ponude, a koristi se protiv nesanice, za smirenje. Naravno, vredi pomenuti i eterično ulje od žalfije koje je pomaže onima koji se bore sa anksioznošću i blagim oblikom depresije.

Aromaterapija ima veliki udeo i kada su u pitanju povrede, brzo zarastanje rana, a među najboljim uljima jeste eterično ulje crnog bora, inače proizvod koji dokazano opušta telo, podstiče cirkulaciju i pomaže sa proširenim venama. Iskustva mušterija nam govore da je delotvoran čak i kod išijasa.

Verovali ili ne, ali uljima je moguće ublažiti probleme sa varenjem, kao i probleme koji su prouzrokovani hormonskim promenama kod žena. Ako imate problema sa jačanjem imunog sistema, onda nećete pogrešiti ako uzmete naše popularno Arijamare eterično ulje od lovora, koje je inače odlična zamena za lekove koji snižavaju temperaturu, za prehladu i glavobolju, a prvenstveno jača imunitet i pruža zaštitu tokom zimskih dana.

Kroz aromaterapiju i upotrebnu eteričnih ulja radimo na smirivanju i stvaranju ravnoteže našeg uma, duha i tela. Danas je to jedino što je potrebno našem organizmu!

Ko može postati aromaterapeut?

Svako ko želi da se posveti prirodi, biljkama, njihovim lekovitim svojstvima, ali i oni koji žele da pomognu klijentima da dostignu balans u organizmu. Aromaterapeut svakako mora da prođe kroz određenu edukaciju, kroz koju stiče znanje o anatomiji ljudskog organizma, ali i znanja iz hemije, psihologije, negovanja tela, bolestima, kao i eteričnim uljima, kako nastaju, kome mogu da pomognu i na koji način. Sertifikovani aromaterapeut se svakoga dana edukuje i uči novinama iz oblasti aromaterapije bilo kroz seminare, predavanja, ili stručnu literaturu. Jedan od posebnih zadataka aromaterapeuta je da nauči klijente holističkom načinu življenja. Aromaterapeut mora biti otvoren, jasan, sposoban da razume, ali i detaljan sa klijentima kako bi stekao njihovo poverenje, ali ujedno sprovodio kvalitetnu terapiju eteričnim uljima. Na kraju, misija Arijamare aromaterapeuta jeste upravo opšte zdravlje naših klijenata čije poverenje ne smemo izneveriti!

0
    0
    Vaša korpa
    Korpa je praznaVrati na Shop
    Call Now Button